Ciasto Śmietankowa Rozkosz z Capucino

Ciasto Śmietankowa Rozkosz Capucino

Ciasto Śmietankowa Rozkosz Capucino

 

Kolejny wspaniały, przepyszny i bardzo prosty deser, który swym wyglądem i smakiem zrobi wrażenie na Waszych gościach.  Tym razem przedstawiam wersję uproszczoną i błyskawiczną. Wystarczy tylko wcześniej kupić dosłownie tylko kilka składników aby cieszyć się wspaniałym smakiem takiego ciasta i to bez pieczenia.

  

Przepis jak zrobić w 20 min. przepyszne ciasto na zimno  – Film HD

 

Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie

 

Czas przygotowania: 20 min.

Składniki: 1 porcja dla 10 osób

Wersja Expresowa 

  • gotowy biszkopt 1 placek
  • budyń waniliowy 1 szt.
  • mąka pszenna 2 łyżeczki
  • mąka ziemniaczana 2 łyżeczki
  • kawa Capucino 4 łyżeczki
  • miękkie masło 250g
  • żółtka z 5 jajek
  • śmietana kremówka 1 litr
  • cukier puder 4 łyżki
  • żelatyna 10 gram
  • mleko 1/2 litra
Wersja dla zaawansowanych
Biszkopt
  • jajka 5 szt.
  • cukier kryształ 1 szklanka
  • szczypta soli
  • mąka pszenna 1 szklanka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Krem budyniowy
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • mąka pszenna 4 łyżki
  • mleko 1/2 litra
  • kawa Capucino 4 łyżki
  • cukier waniliowy 1 opakowanie
  • cukier kryształ 5-6 łyżek
  • masło 250g
  • żółtka z 5 jajek
Bita śmietana
  • śmietana kremówka 1 litr
  • cukier puder 4 łyżki
  • żelatyna 10g
 
Krok1
Białka należy posolić szczyptą soli i ubić na sztywno. Cały czas ubijając dodajemy stopniowo cukier oraz cukier waniliowy. W następnym kroku stopniowo dodajemy żółtka i cały czas całość ubijamy – ubijamy mikserem ok. 15-17 min.
 
Krok2
Do masy jajecznej dodajemy wcześniej przesianą przez sito mąkę pszenną, proszek do pieczenia i całość delikatnie mieszamy łyżką. Smarujemy blachę oliwką lub masłem, kładziemy pergamin do pieczenia i także go smarujemy tłuszczem, wylewamy masę biszkoptową i wstawiamy do pieca nagrzanego do temp. 180C i w takiej temp. pieczemy ok 20 min.
 
Krok 3
Mleko dzielimy na 2 części: do 0,2 l wsypujemy mąkę pszenną, ziemniaczaną, kawę capucino, cukier , cukier waniliowy i całość dokładnie mieszamy. Pozostałe 0,3 l mleka wlewamy do garnka i gotujemy. Gdy maleko zagotuje się wlewamy rozczyn budyniowy, mieszamy cały czas gotując przez ok. 40-60 sek do ponownwego zagotowania się  budyniu. Następnie budyń odstawiamy do wystudzenia
 
Krok 4 
Miękkie masło rozmiksować i dodać do niego stopniowo 5 żółtek i cały czas miksować. W kolejnym kroku dodajemy do masy maślanej przestudzony budyń i cały czas miksujemy. Następnie całą masę wykładamy na biszkopt znajdujący się w formie i odstawiamy do lodówki na 3-4 godz. aby całość zgęstniała.
 
Krok 5
Żelatynę rozpuścić w ok. 100 ml gorącej wody i odstawić o wystudzenia. Śmietanę kremówką wlać do dużego naczynia i ubić na sztywno dodając stopniowo cukier puder. Na ostatnim etapie dodać przestudzona żelatynę i cały czas miksować. Następnie masę śmietankową wyłożyć na zastygły budyń i odstawić do stężenia. Bezpośrednio przed podaniem przystroić dodatkami, posypać kawą capucino lub kakako.
 
 
Śmietankowa Rozkosz Capucino

Śmietankowa Rozkosz Capucino

 

 

 

 

 

 

 

 

Śmietankowa Rozkosz Capucino

Śmietankowa Rozkosz Capucino

 

 

 

 

 

 

 

 

Śmietankowa Rozkosz Capucino

Śmietankowa Rozkosz Capucino

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

16 odpowiedzi na „Ciasto Śmietankowa Rozkosz z Capucino

Skomentuj Justin&Dorothy Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

 Przypinki Własny Wzór  

Polecany Film
Tagi – wyszukaj
3 bit alkohole arbuz babeczki babka drożdżowa babka wielkanocna bajaderka bajaderki bakalie banan bananowy batoniki batony bez pieczenia beza biszkopty bita śmietana borówki Boże Narodzenie budyń bułeczki bułki chipsy chleb chlebek ciasta ciasta bez pieczenia ciasta drożdżowe ciasta świąteczne ciasta wielkanocne ciasteczka ciastka ciasto ciasto 3 bit ciasto bez pieczenia Ciasto Cappuccino ciasto dietetyczne ciasto drożdżowe ciasto dyniowe ciasto jogurtowe ciasto kubuś ciasto marchewkowe ciasto owocowe ciasto shrek ciasto styropian ciasto świąteczne ciasto ze śliwkami cynamonowiec cytryna czekolada czekoladki czekoladowy deser desery desery jogurtowe desery marokańskie dieta dietetyczne dietetycznie drinki drożdżowe drożdżówki dynia frappe galaretka gofry golden syrop golden syrup granita herbata herbatniki imbir jabłecznik jabłka jabłko jagody jak dekorować Jak zrobić kolorową posypkę jak zrobić lukier jogurt jogurt naturalny jogurt owocowy jogurty kakao karpatka kartofelki marcepanowe kawa kawa latte kawa mrożona kawa mrożona przepis keks kiwi kokosanki koktajl koktajle koktajle dietetyczne koktajle energetyczne koktajle owocowe koktajle warzywne konkursy kopiec kreta krem krem bounty krem budyniowy kremówka kremówka bez pieczenia lemoniada likier limonka lody lukier makowiec malibu malina maliny marcepan marchew marchewka mascarpone masło masło orzechowe mazurek melon mięta migdały miód mleko mrożona kawa mrożone muffinki muffiny murzynek mus na zimno naleśniki napój napoje napoje chłodzące napoje rozgrzewające nutella orzechy owocami owoce owocowe owocowy pianka pierniczki piernik placki poradnik poradniki prince polo promocja promocje przekąski przepis na kawę mrożoną przepisy dietetyczne rabarbar racuchy rafaello rodzynki rogale rogaliki serek sernik sernik na zimno serniki shake smaki świata śmietana sól sól aromatyzowana sorbet stefanka syrop syrop piernikowy szarlotka szarlotka bez pieczenia szarlotka na zimno szarlotka w szklance tarta tiramisu torcik tort tort bez pieczenia torty trufelki truffle trufle truskawka truskawki wanilia wielkanoc wigilia wiórki kokosowe wódka youtube zdrowa żywność ze śliwkami żurawina