Ciasto Metrowiec

Ciasto Metrowiec przepis z film HD

Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
 
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie

 

Ciasto Metrowiec – to bardzo proste ciasto do wykonania choć pracochłonne na ostatnim etapie. Przepis ten jest bardzo popularny w wielu domach i wiele osób go z Was zna,a Ci co go jeszcze nie mieli okazji poznać zapraszam do przetestowania. Jest to bardzo proste ciasto, które jednocześnie jest bardzo smaczne i idealnie nadaje się jako mały dodatek do kawy czy herbaty. Nazwa tego ciasta pochodzi od jego długości – całe ciasto ma prawie 1 metr – więc dla całej rodziny wystarczy. Do jego przygotowania będziemy potrzebowali 2 wąskie foremki o długości ok. 35 cm każda. Zobacz także inne przepisy na smaczne ciasta i smaczne desery przepisy

 

Ciasto Metrowiec przepis

Ciasto Metrowiec

 

 
Czas przygotowania: 20 min. 

Składniki: 1 porcja dla 10 osób

Ciasto:

  • mąka pszenna 3 szklanki
  • cukier puder 1,5 szklanki
  • jajka 6 szt.
  • proszek do pieczenia 4 łyżeczki
  • cukier waniliowy 6 łyżeczki
  • szczypta soli
  • ciepła woda 1/3 szklanki
  • olej roślinny 1/3 szklanki
  • kakao 3 łyżki

Krem Budyniowy:

  • budyń waniliowy słodzony 2 szt.
  • mleko 3 szklanki
  • miękkie masło 1,5 kostki
 

Ciasto Metrowiec – wykonanie

 
Krok 1
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Do osobnego naczynia dodajemy żółtka, cukier puder oraz cukier waniliowy i ubijamy na puszysty krem – ja ubijam, aż krem będzie biały. Gdy krem już jest biały nadal go miksuję i stopniowo na przemian dodaję małymi dawkami olej i wodę – cały czas miksując. 
 
Krok 2
Następnie cały czas miksując małym partiami dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
 
Krok 3
W osobnym naczyniu białka ubijam na sztywna pianę.  Ubita pianę dodaje po 1 łyżce do masy jajecznej i delikatnie mieszam łyżką aby piana zbyt szybko nie opadła.
 
Krok 4
Połowę ciasta wylewam do 1 wąskiej formy o długości ok. 35 cm, którą dokładnie smaruję w środku olejem. Do pozostałej części ciasta dodaję kakao, dokładnie mieszam i wylewam do drugiej formy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp 180  przez ok. 40 min do suchego patyczka.
 
Krok 5
Delikatnie opukujemy formy gotowego ciasta gdy jest jeszcze letnie, odwracamy do góry dnem i wyjmujemy z formy – odstawiamy do wystudzenia. Wystudzone ciasto kroimy na kromki o grubości ok. 2-2,5 cm.
 
Krok 6
Dwa budynie przygotowuje zgodnie z instrukcją na opakowaniu ale tylko w 3 szklankach, a nie 4. Budyń odstawiam do wystudzenia. W tym samym czasie miękkie masło miksuję ok. 10-15 min. aż uzyskam biały kolor. Do tak przygotowanego masła dodaję po 1 łyżce wystudzonego budyniu cały czas miksując, aż składniki połączą się.
 
Krok 7
Pokrojone kromki smaruje obficie (grubo) kremem i przykładam do kolejnej kromki – raz kromka biała raz kromka ciemna. Tak powstałe ciasto odstawiam do lodówki na całą noc.
 
Krok 8
Gotowe ciasto polewam polewą czekoladową i pozostawiam do zastygnięcia.
Ciasto Budyniowe

Ciasto Metrowiec

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ciasto Metrowiec

Ciasto Metrowiec

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ciasto Metrowiec

Ciasto Metrowiec

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

6 odpowiedzi na „Ciasto Metrowiec

Skomentuj Marta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

 Przypinki Własny Wzór  

Polecany Film
Tagi – wyszukaj
3 bit alkohole arbuz babeczki babka drożdżowa babka wielkanocna bajaderka bajaderki bakalie banan bananowy batoniki batony bez pieczenia beza biszkopty bita śmietana borówki Boże Narodzenie budyń bułeczki bułki chipsy chleb chlebek ciasta ciasta bez pieczenia ciasta drożdżowe ciasta świąteczne ciasta wielkanocne ciasteczka ciastka ciasto ciasto 3 bit ciasto bez pieczenia Ciasto Cappuccino ciasto dietetyczne ciasto drożdżowe ciasto dyniowe ciasto jogurtowe ciasto kubuś ciasto marchewkowe ciasto owocowe ciasto shrek ciasto styropian ciasto świąteczne ciasto ze śliwkami cynamonowiec cytryna czekolada czekoladki czekoladowy deser desery desery jogurtowe desery marokańskie dieta dietetyczne dietetycznie drinki drożdżowe drożdżówki dynia frappe galaretka gofry golden syrop golden syrup granita herbata herbatniki imbir jabłecznik jabłka jabłko jagody jak dekorować Jak zrobić kolorową posypkę jak zrobić lukier jogurt jogurt naturalny jogurt owocowy jogurty kakao karpatka kartofelki marcepanowe kawa kawa latte kawa mrożona kawa mrożona przepis keks kiwi kokosanki koktajl koktajle koktajle dietetyczne koktajle energetyczne koktajle owocowe koktajle warzywne konkursy kopiec kreta krem krem bounty krem budyniowy kremówka kremówka bez pieczenia lemoniada likier limonka lody lukier makowiec malibu malina maliny marcepan marchew marchewka mascarpone masło masło orzechowe mazurek melon mięta migdały miód mleko mrożona kawa mrożone muffinki muffiny murzynek mus na zimno naleśniki napój napoje napoje chłodzące napoje rozgrzewające nutella orzechy owocami owoce owocowe owocowy pianka pierniczki piernik placki poradnik poradniki prince polo promocja promocje przekąski przepis na kawę mrożoną przepisy dietetyczne rabarbar racuchy rafaello rodzynki rogale rogaliki serek sernik sernik na zimno serniki shake smaki świata śmietana sól sól aromatyzowana sorbet stefanka syrop syrop piernikowy szarlotka szarlotka bez pieczenia szarlotka na zimno szarlotka w szklance tarta tiramisu torcik tort tort bez pieczenia torty trufelki truffle trufle truskawka truskawki wanilia wielkanoc wigilia wiórki kokosowe wódka youtube zdrowa żywność ze śliwkami żurawina