Blok Czekoladowy

Poradnik jak zrobić Blok Czekoladowy – Film HD

Kliknij „Udostępnij” i Pobierz Kod – umieść ten film na swojej stronie
 
Dokładny przepis i sposób przygotowania zobaczysz na powyższym filmie
 

Dziś pragnę Wam przedstawić prosty przepis na bardzo smaczny Blok Czekoladowy. Jest to bardzo znany i popularny przepis już od wielu lat. Kiedyś jak nie było czekolady ani słodyczy w sklepach to każdy w domu robił właśnie taki smakołyk. Przepis ten pozostawia wiele możliwości jeśli chodzi o różne dodatki smakowe. Ostatnio ten przepis widziałem na stronie znajomej i postanowiłem go wykonać – ja pozwoliłem sobie go trochę zmodyfikować – choć muszę odszukać w domu nasz rodzinny przepis i się nim z Wami podzielić w najbliższych dniach. O to kolejny bardzo prosty przepis na smaczny domowy deser 🙂

 

Blok Czekoladowy

Blok Czekoladowy

 

Czas przygotowania: 20 min.

Składniki: 1 porcja = ok. 26 batoników

  • Cukier kryształ 1 szklanka
  • woda 1/2 szklanki
  • masło 250 g
  • kakao 4 duże łyżki
  • kawa zbożowa 1 duża łyżka
  • mleko w proszku 450 g
  • herbatniki Petit-Beurre 200 g
  • 1 szklanak bakalii
  • biała czekolada 50 g
  • mleczna czekolada 50 g
 

Blok Czekoladowy – wykonanie

 
Krok 1
Do garna dodajemy masło, cukier, kakao, kawę rozpuszczalną oraz wodę. Całość stawiamy na małym ogniu i cały czas mieszamy, aż składniki rozpuszczą się i wtedy zdejmujemy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
 
Krok 2
Do wystudzonej masy kakaowej małymi porcjami dodajemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy. Jak masa trochę zgęstnieje możemy mieszać mikserem. Na sam koniec dodajemy bakalie i ponownie mieszamy łyżką.
 
Krok 3
Formę o wymiarach 20 x 20 cm lub zbliżonej wielkości wykładamy folią. Na dno wykładamy cienką warstwę masy i na nią układamy warstwę herbatników. Następnie na herbatniki wykładamy masę, rozprowadzamy ją i ponownie herbatniki – i tak na zmianę do wyczerpania się składników. Ilość Warstw zależy o tego jak grubą lub jak cienka będzie warstwa masy. Na sam koniec na wierzch na herbatniki wykładamy warstwę masy. Odstawiamy do lodówki na 2-3 godz.
 
Krok 4
Przygotowujemy polewę z ciemnej czekolady, wykładamy na 1/2 naszego bloku i równo rozprowadzamy. Jak zastygnie przygotowujemy polewę z białej czekolady, wykładamy na pozostałą część bloku i równo rozprowadzamy. Odstawiamy do lodówki do zastygnięcia. 
 
Blok Czekoladowy

Blok Czekoladowy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Blok Czekoladowy

Blok Czekoladowy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Blok Czekoladowy

Blok Czekoladowy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9 odpowiedzi na „Blok Czekoladowy

Skomentuj Paulina Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Magnesy Pamiątkowe metalowe
Polecany Film
Tagi – wyszukaj
3 bit alkohole arbuz babeczki babka drożdżowa babka wielkanocna bajaderka bajaderki bakalie banan bananowy batoniki batony bez pieczenia beza biszkopty bita śmietana borówki Boże Narodzenie budyń bułeczki bułki chipsy chleb chlebek ciasta ciasta bez pieczenia ciasta drożdżowe ciasta świąteczne ciasta wielkanocne ciasteczka ciastka ciasto ciasto 3 bit ciasto bez pieczenia Ciasto Cappuccino ciasto dietetyczne ciasto drożdżowe ciasto dyniowe ciasto jogurtowe ciasto kubuś ciasto marchewkowe ciasto owocowe ciasto shrek ciasto styropian ciasto świąteczne ciasto ze śliwkami cynamonowiec cytryna czekolada czekoladki czekoladowy deser desery desery jogurtowe desery marokańskie dieta dietetyczne dietetycznie drinki drożdżowe drożdżówki dynia frappe galaretka gofry golden syrop golden syrup granita herbata herbatniki imbir jabłecznik jabłka jabłko jagody jak dekorować Jak zrobić kolorową posypkę jak zrobić lukier jogurt jogurt naturalny jogurt owocowy jogurty kakao karpatka kartofelki marcepanowe kawa kawa latte kawa mrożona kawa mrożona przepis keks kiwi kokosanki koktajl koktajle koktajle dietetyczne koktajle energetyczne koktajle owocowe koktajle warzywne konkursy kopiec kreta krem krem bounty krem budyniowy kremówka kremówka bez pieczenia lemoniada likier limonka lody lukier makowiec malibu malina maliny marcepan marchew marchewka mascarpone masło masło orzechowe mazurek melon mięta migdały miód mleko mrożona kawa mrożone muffinki muffiny murzynek mus na zimno naleśniki napój napoje napoje chłodzące napoje rozgrzewające nutella orzechy owocami owoce owocowe owocowy pianka pierniczki piernik placki poradnik poradniki prince polo promocja promocje przekąski przepis na kawę mrożoną przepisy dietetyczne rabarbar racuchy rafaello rodzynki rogale rogaliki serek sernik sernik na zimno serniki shake smaki świata śmietana sól sól aromatyzowana sorbet stefanka syrop syrop piernikowy szarlotka szarlotka bez pieczenia szarlotka na zimno szarlotka w szklance tarta tiramisu torcik tort tort bez pieczenia torty trufelki truffle trufle truskawka truskawki wanilia wielkanoc wigilia wiórki kokosowe wódka youtube zdrowa żywność ze śliwkami żurawina